Нелегальний ринок свиней, уражених АЧС, розповсюджується зі швидкістю автомобіля
На Хмельниччині, Тернопільщині та Вінничині свиней, що захворіли Африканською чумою продають споживачам, повідомляє agronewskryvenko з посиланням на mind.
10 червня 2019, 09:05
На Хмельниччині в «Аграрній компанії 2004», що належить місцевому політику та бізнесмену Сергію Лабазюку (народний депутат України з депутатської групи «Воля Народу», заступнику голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин), свині масово захворіли африканською чумою свиней (АЧС).
За інформацією закритих груп власників свинокомплексів, у регіоні у месенджері Viber замість того, щоби знищити хворе поголів'я, іх за вдвічі нижчою ціною продовжують продавати. Mind вдалось віднайти підтвердження цієї інформації в декількох джерел на ринку.
«В Хмельницькій області в кінці травня сталась АЧС на свинокомплексі нардепа Сергія Лабазюка, заступника голови агарного комітету, який по суті один із винуватців, що така ситуація з АЧС сталася, адже не виплачуються компенсації, держава не контролює епідемії», – обурюється в коментарі Mind співвласник свинокомплексу у Львівській області.
За словами співрозмовника видання, якщо знищити все поголів’я, будь-яка ферма стане банкрутом, тому власники намагаються якомога швидше розпродати свиней. «Хворих свиней розпродають дешево, по 15-20 грн за кг, опустили ринкову ціну до 30 грн за кг, хоча раніше вона трималася на рівні 40 грн за кг», – додає співрозмовник видання.
У групах також пишуть про подібні випадки в попередні місяці на Тернопільщини та Вінничини.
За словами опитаних учасників ринку (усі погодились коментувати лише на правах анонімності), головною причиною поширення АЧС в Україні є нелегальний ринок свинини, інфікованої АЧС.
«Ні галузеві асоціації, ні Держпродспоживслужба не визнають існування такого ринку», - розповів ще один власник свинокомплексу у коментарі Mind.
«Компенсацій свинокомплексам за знищених від АЧС свиней 7 років немає. Визнати АЧС на свинокомплексі рівноцінно банкрутству. Тож власники вимушені йти на порушення закону, аби зберегти хоч які гроші та фактично в такий спосіб підживлюють нелегальний ринок свинини, інфікованої АЧС» – додав він.
Опитані учасники ринку сходяться на думці, що якщо не зупинити нелегальний ринок, висока вірогідність ще більших втрат інших галузей. «Вірус АЧС може передаватися із соєвим шротом і макухою, комбікормами та зерном, а Україна є ТОП-експортером цих кормових інгредієнтів».
Таку ж думку висловив і національний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, експерт ФАО Олександр Ревнівцев у відеоінтерв’ю у facebook. З його слів, до спалаху захворювання в Київській області на Агрокомбінаті «Калита» в 2015 році в Україні спостерігався вже спад випадків АЧС. Згідно з даними кримінальних справ, тоді зі свинокомплексу інфікованих свиней продавали по м’ясокомбінатах впродовж місяця.
Після Калити практика продажу свиней інфікованих АЧС стала поширеною по всій Україні. Зокрема, експерт ФАО вважає, що на даний час швидкість поширення АЧС в Україні залежить від швидкості пересування автомобіля.
Однак, інформація про таку небезпеку і досі приховується, навіть, керівництвом галузевої асоціації «Свинарі України».
Нелегальний ринок інфікованої АЧС свинини – це інфіковане м’ясо, сало, це і 6 млн трудових мігрантів, які можуть перевозити ці продукти. Вірус зберігається у м’ясі 6 місяців. Наслідки такої «чумної байдужості» – небезпека не тільки економіці України, а і інших країн.
При поширенні та цитуванні обов'язковим є гіперпосилання на це джерело
Нелегальний ринок свиней, уражених АЧС, розповсюджується зі швидкістю автомобіля
agronewskryvenko 10 червня 2019 рокуhttps://agronewskryvenko.blogspot.com/2019/06/10-asf-ak2004.html
понеділок, 10 червня 2019 р.
понеділок, 3 червня 2019 р.
Шлях українського свинарства до світового лідерства – у зниженні собівартості його продукції
Шлях українського свинарства до світового лідерства – у зниженні собівартості його продукції
Текст - Олександр Кривенко
Київ - 03.06.2019
Як повідомив AgroNewsKryvenko з посиланням на Агробізнес Сьогодні, власне бачення на перспективи індустрії вітчизняного свинарства презентувала нещодавно в Києві компанія «Центр підвищення ефективності в тваринництві» (CIAB).
Олександр Кривенко,
журналіст, юрист
+380 63 241 3681
krivenkokorr@ukr.net
https://www.facebook.com/oleksa.kryvenko
FB-сторінка: Agronewskryvenko https://www.facebook.com/Agronewskryvenko/
Блог: AgroNewsKryvenko https://agronewskryvenko.blogspot.com
Текст - Олександр Кривенко
Київ - 03.06.2019
Як повідомив AgroNewsKryvenko з посиланням на Агробізнес Сьогодні, власне бачення на перспективи індустрії вітчизняного свинарства презентувала нещодавно в Києві компанія «Центр підвищення ефективності в тваринництві» (CIAB).
Основні нюанси цих пропозицій ринку в ексклюзивному інтерв’ю розкрив Микола Бабенко, засновник і генеральний директор CIAB.
· Пане Миколо, чим викликана ваша нинішня публічна презентація?
· Пане Миколо, чим викликана ваша нинішня публічна презентація?
– Щоби зрозуміти наші мотиви, важливо відійти від тих ролей, до яких ми
звикли. Ви журналіст, я експерт, хтось вирощує свиней, хтось продає корми,
хтось – ветеринарні препарати. Втім усіх нас об’єднує належність до споживачів,
котрі, скажімо, купують свинину, але дуже мало. Через брак коштів багато
українців віддають перевагу продуктам, які не мають тієї поживної цінності, яка
потрібна людині, для її фізіології, для її розвитку, для її інтелектуальної
діяльності. Безумовно, це негативно позначається на здоров’ї нації.
·
Чи могли би ви у числових показниках оцінити ситуацію
зі споживанням свинини в Україні?
– В середньому щороку на одного нашого співвітчизника приходиться лише 15
кг свинини, а м'яса взагалі – тільки 45 кг. Зверніть увагу! Міністерством
охорони здоров’я України встановлено нормативне значення середньодушового
щорічного споживання м’яса в нашій країні, яке дорівнює 80 кг.
Читайте також: Нова громадська спілка «Центр підвищення ефективності в тваринництві» дасть бій корупції в агробізнесі в Україні
Читайте також: Нова громадська спілка «Центр підвищення ефективності в тваринництві» дасть бій корупції в агробізнесі в Україні
· Інакше кажучи, українці споживають м’яса майже вдвічі
– втричі менше від офіційно визначеної фізіологічної норми.
– Саме так. Об’єктивні дані свідчать, що для значної категорії
малозабезпечених українців є недоступною можливість споживати м’яса стільки,
скільки вони хочуть. Сьогодні, якщо оцінювати тваринництво з точки зору
ефективності, то можна назвати лише одну галузь у ньому, яка досягла належного
результату. Мова йде про виробництво курятини. У цій царині аграрії зменшили
собівартість продукції до 65 євроцентів за 1 кг живка, що є одним із найнижчих
показників у світі. Проте традиційне для українців споживання свинини, яка
містить унікальні поживні складові, занепадає.
· Яким ви бачите вихід із цієї ситуації?
– Ми пропонуємо ринку систему Точне свинарство™, яка передбачає чітке
визначення розміру собівартості виробництва продукції. В ній не закладені ані
хабарі, ані порушення технології вирощування свиней, ані сфальшовані кормові чи
ветеринарні препарати. Власник свинокомплексу матиме єдиний об’єктивний
індикатор, який уможливить ефективну оцінку роботи персоналу та постачальників.
Бізнес отримає можливість заробляти більше, а споживач – купувати більш дешевшу
та якіснішу продукцію. Зауважу, що вирішення цієї проблеми не передбачає
особливих додаткових видатків або підвищення платоспроможності населення,
збільшення заробітної плати та її мінімального рівня.
Читайте також: Пріоритети державної підтримки сільського господарства на 2020 рік і її нюанси у царині тваринництва обговорено в Києві
Читайте також: Пріоритети державної підтримки сільського господарства на 2020 рік і її нюанси у царині тваринництва обговорено в Києві
· Які конкретні перспективи матиме галузь, якщо вона
піде окресленим вами шляхом?
– Якщо будуть створені нові свинокомплекси, які діятимуть за системою Точне
свинарство™, то дуже ймовірно, що Україна стане одним із основних експортерів
свинини у світі. Ми маємо потенціал для зниження собівартості продукції в таких
компаніях до 50 євроцентів за 1 кг живої ваги. М’ясо свині має всі шанси
повернутися на лідерську позицію кулінарних уподобань українців, а бізнес із
його виробництва – стати ще більше привабливим для інвесторів і створити
можливість для нарощування доданої вартості. Для порівняння скажу, що за 4
останніх роки Україна вже втратила 2 млн. свиней. Щоби повернутися до залишених
позицій, потрібно додати трохи більше, ніж утрачене поголів’я. Підвищення числа
свиней іще на 3 млн. голів відкриє можливості для вітчизняних м'ясокомбінатів
експортувати свою продукцію в країни, які потребують свинини, і за рахунок
цього значно покращити ефективність своєї діяльності.
· Поясніть, будь ласка!
– За результатами 2018 року перевитрати у свинарстві склали 8 млрд грн.
Якщо їх прибрати, то отримаємо додану вартість 8 млрд. грн. Щоби забезпечити
тільки внутрішню потребу України в свинині, ми маємо збільшити її виробництво
на 500 тис. тонн щороку. Це означає, що потрібно додатково реалізовувати на
м'ясокомбінати щонайменше 6 млн. голів щороку. Із цього поголів’я буде отримано
ще додатково 16,25 млрд грн доданої вартості. Якщо ми відкриємо експортні
поставки, то вироблятимемо ще додатково щонайменше 500 тис. т свинини щороку.
Відповідно це все буде плюс до доданої вартості вітчизняного свинарства.
· Які іноземні ринки потенційно можуть бути ощасливлені
українською свининою?
– Насамперед, Китай. Якщо в Україні щорічне споживання м’яса свині
становить 15 кг на душу населення, то в Китаї – 40 кг.
· Наскільки я розумію, ваші пропозиції – це неурядові
ініціативи.
– Ви маєте рацію. Мова йде про розробки приватного бізнесу, а саме Центру
підвищення ефективності в тваринництві. Так склалося, що галузеві асоціації,
урядові органи залишили індустрію свинарства напризволяще.
· Ви хочете, щоби система Точне свинарство™ була
затверджена урядовим рішенням?
– Ні. Ми прагнемо, щоби шляхом саморегулювання вітчизняне свинарство вийшло
на рівень такої ефективності, аби цей бізнес став інвестиційно привабливим, а
українці не обмежували себе у споживанні свинини.
Постійне посилання: Шлях українського свинарства до світового лідерства – у зниженні собівартості його продукції. AgroNewsKryvenko. Київ. 03.06.2019 https://agronewskryvenko.blogspot.com/2019/06/03-shliakh-svynarstva.html
Постійне посилання: Шлях українського свинарства до світового лідерства – у зниженні собівартості його продукції. AgroNewsKryvenko. Київ. 03.06.2019 https://agronewskryvenko.blogspot.com/2019/06/03-shliakh-svynarstva.html
Олександр Кривенко,
журналіст, юрист
+380 63 241 3681
krivenkokorr@ukr.net
https://www.facebook.com/oleksa.kryvenko
FB-сторінка: Agronewskryvenko https://www.facebook.com/Agronewskryvenko/
Блог: AgroNewsKryvenko https://agronewskryvenko.blogspot.com
Підписатися на:
Дописи (Atom)